英语四六级口语考试你需要的模板及样题

-回复 -浏览
楼主 2018-10-02 11:24:47
举报 只看此人 收藏本贴 楼主

内容很全,最下面还有四六级口语考试各题型备考方法和考试流程,要好好看看。


* 以下是大学英语四级口语考试样题及答题解析,选自星火英语四六级艾考黑旋风试卷赠册《新题型口语考试备考宝典》。


Part 1

自我介绍


Topic Area: Daily Life

Topic: Travel

Hello, welcome to the CET Spoken English Test—Band Four. We wish you both good luck today. Now let's begin with self-introductions.

Candidate A, would you please start? (时间20秒)

Thank you. Candidate B, now it's your turn. (时间20秒)

Thank you. OK, now that we know each other, let's go on.


参考答案:

自我介绍:本部分是整场口试的热身,目的是帮助考生放松心情、自然应考。此部分不需要长篇大论,可简单描述一下名字、籍贯、性格、爱好等,时间控制在20秒以内。

Candidate A: Good morning! It is a great honor to have this opportunity for this test. My name is Li Ming. I am 20 years old, born in Shandong Province. I am from Qingdao University, majoring in Electronics. I spend most of my time on playing basketball. I like basketball very much. That's all. Thank you.

Candidate B: Good morning! I am glad to be here. My name is Wang Xueyao, 20. I come from Shandong University. My major is Mathematics. I am open-minded, quick in thought and very fond of history. I like reading books, especially those about history. That's all for my introduction. Thank you.


更多模板


模板1

Hello, my name is (姓名). I'm (年龄) years old. Now I study in (学校) as a freshman/sophomore/junior/senior, and my major is (专业). In my free time, I love taking exercises. Though becoming an athlete is not my dream, I believe that a healthy body is the key to a happy life. Thank you.

模板2

Good morning/afternoon. I am (姓名), a freshman/sophomore/junior/senior from (学校). I'm majoring in (专业), which looks at the field of (学科领域). As (理想的工作) is the ideal job for me, I am working extremely hard to realize it. When I get tired, I usually take a walk to relax. Thank you.

模板3

Hi, I'm (姓名), a (年龄)-year-old freshman/sophomore/junior/senior from (学校). My major is (专业) and I have a passion for dealing with difficult matters. I used to be afraid of public speaking, but after three years' striving, I have overcome that fear. Thank you.


Part 2

短文朗读

Task 1 Read Aloud

In this task, you are to read aloud a short passage. You will have 45 seconds to go over the passage and one minute to read it aloud. Here is the passage.

(屏幕显示以下文字)

Many people would list San Francisco as one of the most delightful cities in the world. Sitting on the Pacific coast, it gives you a feeling of the sea. The sea breezes wake you up and make you eat well and sleep well. The city was planned with straight roads, and these roads cross each other at right angles, making squares as they do in many American cities. Very often you can find yourself on top of a hill in the city, looking down one of these straight roads as it rises and falls on its journey through the town. A good way to travel these roads is by cable car. These are buses that run on rails in the ground up and down the steep hills.

(考生准备时间45秒)

When you hear the beep, please start to read.

(考生A和B同时回答,时间1分钟)


Task 1 Read Aloud

短文朗读:此部分要求考生在经过一定准备后朗读一篇120词左右的短文。考生的准备时间为45秒,答题时间为1分钟。朗读时要清晰、自然。如果文章中有生词也不要紧张,可以根据自己已掌握的发音规则推断其发音。读文章时要做到语速适中、停顿有章,即使偶尔有读错的地方,也不要去纠正,继续下文的朗读。

Many people would list San Francisco / as one of the most delightful cities in the world. / Sitting on the Pacific coast, / it gives you a feeling of the sea. / The sea breezes wake you up / and make you eat well and sleep well. / The city was planned with straight roads, / and these roads cross each other at right angles, / making squares as they do in many American cities. / Very often / you can find yourself on top of a hill in the city, / looking down one of these straight roads / as it rises and falls on its journey through the town. / A good way to travel these roads / is by cable car. / These are buses that run on rails in the ground / up and down the steep hills.


Part 3

简短回答

Task 2 Question and Answer

In this task, you will answer two questions. For each question, you will have 20 seconds to respond. When you hear the beep, please start to speak.

(问题文字不显示在屏幕上)

Question 1:

What would many people think of San Francisco according to the passage?

(考生A和B同时回答,时间20秒)

Question 2:

Which coastal city in China do you like most? And why?

(考生A和B同时回答,时间20秒)

Task 2 Question and Answer

简短回答:此部分要求考生回答模拟考官提出的2个问题,第1个问题与朗读短文的内容相关,第2个问题与朗读短文的主题相关。回答时要注意条理清晰,简单概括自己的观点即可。每个问题的回答时间要控制在20秒以内。

1. San Francisco is one of the most delightful cities in the world. It is located on the West Coast of the United States. Being surrounded by water, it has warm and mild weather. The city was planned with straight roads, and we can see the roads from the hills. A good way to travel these roads is by cable car.

2. I like Xiamen best. Xiamen was voted China's cleanest city, and has many attractions for foreign visitors. Xiamen and its surrounding countryside offer spectacular scenery and pleasant tree-lined beaches. Gulangyu, also known as Piano Island, is a popular, peaceful weekend getaway. Xiamen's Botanical Garden is a natural paradise for lovers. And the Buddhist Nanputuo Temple, dating back to the Tang Dynasty, is a national treasure.


Part 4

个人陈述


Task 3 Individual Presentation

In this task, you will talk about the picture displayed on the screen. You will have 45 seconds to prepare and one minute to talk about it. Now here is the picture.

(考生准备时间45秒)

When you hear the beep, please start to speak.

(考生A和B同时回答,时间1分钟)


Task 3 Individual Presentation

个人陈述:此部分要求考生经过准备后根据考官的指令和屏幕上的提示发言,考查考生用英语进行连贯的口头表达的能力。考生有45秒的准备时间。陈述可按照“描述现象——分析原因——提出建议”的结构展开。注意将陈述时间控制在1分钟以内。

In the picture, people are climbing and even breaking the ancient tree when taking a picture. Ironically, there is a big sign on the tree which says “no climbing”. What's more, the tree was daubed with graffiti, which is also becoming an increasingly serious problem.

The main reason of this problem is that people have a poor sense of public morality. This may lead to their uncivilized behavior in public places, which greatly damages the environment of the tourist sites.

I do think it is high time that we took effective measures to arouse people's social conscience to protect the tourist sites. For one thing, we should educate people not to destroy the scenery in any public places. For another, strict laws should be passed to punish those who ignore them. There is a long way to go, and everyone should spare no effort to protect the tourist sites.


更多模板


模板1

As is vividly revealed in the picture, (描述图片内容). The picture reminds us of an old Chinese saying—(用合适的谚语进一步说明图片的含义). Undoubtedly, the symbolic meaning conveyed in the picture is (揭示图画的深刻含义). First, (分析第一条含义). What's more, (进一步阐述隐含的深刻含义).Therefore, when it comes to (总结主题), the most important thing lies in (总结深刻含义). In a word, (总结全文,提出建议). Only in this way can we (强调主题).

模板2

As is vividly depicted in the picture, (简单描述图片). Nevertheless, (描述现状). We can benefit a lot from (做某事). To begin with, (优点1). Furthermore, (优点2). Lastly, (优点3).In conclusion, (结论).

模板3

What the drawing vividly depicts is that (图画主题).The picture illustrates that (图画反映的现象).Those who favor (观点1) think that (原因). In contrast, people who hold the opposite opinion maintain that (观点2). They think that (原因). And the cartoon above shows that (举例1). For another example, (举例2). As far as I am concerned, (表达自己的观点). I suggest that (提出解决措施).

模板4

As is symbolically depicted in the drawing above,(图画内容). Simply designed as the drawing seems to be, it does reveal that (文章主题). What the picture conveys goes far beyond this. Therefore, I strongly hold that (观点1). It is also of great significance to (观点2).Most importantly, (观点3).

模板5

As is vividly illustrated in the drawing above, (图画内容). The drawing, thought-provoking as it is, does mirror a current social phenomenon that (文章主题). The implied meaning of the drawing should be taken into account seriously. To begin with, (揭示含义1). What's more, (揭示含义2). In my view, (措施1). Meanwhile, (措施2). Only in this way can we (要实现的目标).


Part 5

双人互动


Task 4 Pair Work

In this task, you will talk with your partner about a plan of travel. Suppose you have three days to go sightseeing together. Talk with each other and make a plan for your trip. Your plan may include:

—place(s) to visit

—schedule

—means of transportation

You will have one minute to prepare and three minutes to talk. Remember, this is a pair activity and you need to interact with each other. Your performance will be judged according to your contribution to the pair work. Now please start to prepare.

(屏幕上显示以下文字)

Your plan may include:

—place(s) to visit

—schedule

—means of transportation

(考生准备时间1分钟)

When you hear the beep, please start to speak.

(考生A和B讨论,时间3分钟)

Thank you. That is the end of the test.


Task 4 Pair Work

双人互动: 此部分要求两位考生根据所给的情景和任务进行互动,考查考生传达信息、发表观点和意见等口头交际的能力。讨论的过程应有问有答,注重互动。时间控制在3分钟以内。

Candidate A: I can't believe summer holiday is coming.

Candidate B: Me either. Do you have any plan for the holiday?

Candidate A: Well, I'd like to travel to New York City for three days.

Candidate B: So when are you going on vacation?

Candidate A: Next week.

Candidate B: How will you go there?

Candidate A: By plane.

Candidate B: Have you decided where you would like to visit?

Candidate A: Er, actually, I have no idea. I would like to visit all the scenes of spots in the city. Do you have any suggestion?

Candidate B: Well, I think you can begin with “Chinatown”, such as Gravesend, and Eighth Avenue.

Candidate A: Good idea. I am really looking forward to there.

Candidate B: The second day, you can visit the Statue of Liberty, which is at Liberty Island, then, Ellis Island where you could visit the Migration Museum. After that, you may go to Wall Street, Ground Zero, and Brooklyn Bridge. In the evening, you have the chance to enjoy the beautiful night scene of Times Square.

Candidate A: Wonderful. I've seen them for many times from my textbooks, and it's a part of my dream.

Candidate B:You are lucky that your dream will come true very soon. OK. The third day you won't want to miss the United Nations, Broadway, and the Empire State Building.

Candidate A: In fact, it's also a great attraction for me.

Candidate B: OK, I think you'll have a great memory of these places.

Candidate A: I am so excited that I'll see all the scenes with my own eyes!

Candidate B: Yes, and I believe it'll be a great time. Be sure to bring back some photos and show them to me.

Candidate A: Of course, I will. Thank you for your help.

Candidate B: You are welcome.


四级口语考试各题型备考


四级口语考试流程

1. 自我介绍

自我介绍是口语考试必考环节,时间大概20秒,一定要提前反复操练,做到滚瓜烂熟,给打分的老师留下良好的首听效应,为之后的良好表现打基础。

自我介绍模板:

Good morning/afternoon. I am XXX, a freshman/sophomore/junior/senior from XXX. I'm majoring in XXX. As XXX (teacher/doctor) is the ideal job for me, I am working extremely hard to realize it. When I get tired, I usually take a walk to relax. Thank you.


2. 短文朗读

短文朗读时,屏幕会显示一篇文章,有45秒时间浏览全文,然后A和B两考生同时开始读这篇文章。

通常文章不长,生词不多,肯定符合大多数同学水平。平时多拿相等长度的文章练习,发音清晰,通顺即可。


3. 简短回答

这一部分,考官会口述两个与文章相关的问题,两考生同时作答。第一问一般与文章内容有关,但是简单易答。第二问与文章主题有关,凭自己实际情况回答就好。

常考话题汇总:

1) 品德:责任、守信、诚实、乐于助人、坚持等

2) 对比选择:学校、考上大学、工作、出国等。

3) 描述:家乡、学校、一件事、最喜欢的人或东西等


4. 个人陈述

个人陈述任务,首先屏幕会出现一张图片,考生根据图片内容作答,有45秒的准备时间,A,B同时回答。

个人陈述部分可按照“描述现象——分析原因——提出建议”的结构展开。注意将陈述时间控制在1分钟以内。

自我陈述模板:

As is vividly depicted in the picture, (简单描述图片). Nevertheless, (描述现状). We can benefit a lot from (做某事). To begin with, (优点1). Furthermore, (优点2). Lastly, (优点3).In conclusion, (结论).


5. 考生互动

互动环节电脑屏幕会显示一个内容提纲,考生准备1分钟,A和B讨论3分钟。这部分注意体现互动,多听多想,最忌讳的就是从头到尾只说一句话,注意体现“互动”。平时可以和朋友用英语交流,保持英语交流熟练度。


六级口语考试各题型备考


六级口语考试流程

1.自我介绍及问答

自我介绍是口语考试必考环节,时间大概20秒,一定要提前反复操练,做到滚瓜烂熟,给打分的老师留下良好的首听效应,为之后的良好表现打基础。

自我介绍模板:

Hello, my name is XXX. I'm XXX years old. Now I study in XXX as a freshman/sophomore/junior/senior, and my major is XXX. In my free time, I love taking exercises. I believe that a healthy body is the key to a happy life. Thank you.

自我介绍结束后,考官会分别问两位考生问题。本部分问题多数是选择性问题,并给出原因。

常考话题有:

What are the differences in accent between the people of your hometown and Beijing?

What is people’s favorite food in your region?

Can you describe one of the main festivals celebrated in your country?

Tell me something about the Lantern Festival.

Tell me something about the customs of your country.

How do you compare the climate in Beijing with that in your hometown?

What place in Beijing do you like best? Why ?

Which is the best place you’ve been to China?


2. 陈述和讨论

考官先提出话题,两位考生轮流阐述自己的观点(陈述时间1.5分钟)。陈述结束后是两位考生互动讨论时间,一共4.5分钟。讨论时注意不要从头到尾只说一句话,不要冷场,要有来有去,有问有答,配合的好,双方都加分。

模拟话题讨论场景(食品与健康):

A:Health is very important for our body. And healthy foods plays a very important role in it. So, what do you think is a healthy diet?

B:A healthy diet should contain all the essential nutrients.

A:How could people eliminate food contamination nowadays?

B:The government should set strict rules and regulations to standardize the production of food and punish severely those violators.

A:Why does food contamination occur frequently these days?

B:Because the food manufactures are so obsessed with making money that they lose the business ethics. They no longer take food safety as their priority.

A:Why do many people suffer from heart disease recently?

B:I suppose it is because the improved living conditions provide people with more refined grain and meat. Consequently, people have an excessive amount of fat which leads to heart disease.

A:What’s your eating habit?

B:I have a balanced diet and I always have meals in a regular way.

A:How do you keep fit?

B:I am not particular about food and I often do exercise as long as I have free time.

A:Do you have fast food very often?

B:No, I seldom eat fast food because it’s rich in fat. And I want to keep a slender shape.

A:What are the advantages of transgenic food?

B:Transgenic technology can increase the yield of the crops and give the crops such attributes as insect-resistance or drought-resistance.

A:What do you think of instant noodles?

B:On the one hand, it is easy to prepare and thus brings convenience to our busy life. On the other hand, it is harmful to our health since it contains preservatives.


3. 问答

考官提出问题,两位考生回答同一问题(答题时间45秒)。第二和第三部分中,六级口语常考话题有赶时髦、食品安全、饮食与健康、金融危机、互联网利弊、面试、择业、考试作弊、网上购物、运动、校园生活、交通、环境保护、传统教育、课外活动、大学生活、竞争等等。

我要推荐
转发到