英语培训费用交流组

听力答案--2016年12月四级听力第二套

GDUTCEO2018-01-02 18:02:42




有同学总是问:有没有办法临阵磨枪,四级考试是重能力的,你听不懂谁也帮不了你。虽然我们有一些考试技巧,但技巧的发挥是建立在一定的听力基础之上的。所以,你现在就要开始学,你为什么跟不上,单词为什么听不懂,是因为你没有大声把这些词读出来。你看男的用的是英式,女的用的是美式发音,你应该学习一下这两者之间的区别。所以请同学们痛定思痛,重新想一下自己接下来怎么处理四六级,把规则都学会,万变不离其宗。你需要做的事情是从基础提高对单词的反应速度,搞清楚连读规则,从根本能力上加以提升。





参考答案


1.B. To replace two old stone bridges.
2.D. Millions of coins on the bottom.
3.C. It shut down two border crossings with Libya.
4.D. Devise a monitoring system on the Tunisian border with Libya.
5.C. A plant-powered mobile phone charger.
6.A. While sitting in their school's courtyard.
7.D. It collects the energy released by plants.
8.B. He called the woman and left her a message.
9.C. It has stopped working completely.
10.A. To seek her permission.
11.B. She is having her day off.
12.A. He saved a baby boy's life.
13.B. He is currently unemployed.
14.C. A strong wind.
15.A. She stood motionless in shock.
16.D. She wanted to have an ice-cream truck when she was a little girl.
17.A. To preserve a tradition.
18.C. To allow poor kids to have ice-cream too.
19.A. The reasons for imposing taxes.
20.C. Protecting people's life and property.
21.B. By selling public lands.
22.D. It is surrounded by France on three sides.
23.B. Its ruler Prince Rainier married an American actress.
24.D. Clothing.
25.C. Small countries in Europe.960s.
19. 









听力文本   

News Report One


New York State plans to shut off the thundering waters of Niagara Falls—again. At least, the American side of the falls. This “once in a lifetime” event actually may take place twice in some folks ’lives. The New York State parks system wants to turn off the falls on the American side sometime in the next two to three years [1] to replace two 115-year-old stone bridges that allow pedestrians, park vehicles and utilities access to Goat Island.


The American side of the falls were shut off in 1969 to study the build up of rock at the base of the falls. When that happened, people came from all over the world to see the falls turned off. People are curious by nature. They want to see what’s underneath. In fact, those who first came to have a look did see something. [2] They found millions of coins on the bottom.

【听前预测】预览两道题各选项,由选项中出现的tourists,stone bridges,Goat Island和boats and ships等词可以推测,新闻内容与某个旅游景点有关,且该景点涉及水。


1. Why does New York State want to turn off Niagara Falls?

[B]【解析】本题问的是纽约州计划关闭尼亚加拉大瀑布的原因。新闻中提到,纽约州公园系统计划关闭位于美国境内的尼亚加拉大瀑布,以在未来两到三年内换掉两座115年历史的石桥。B"换掉两座古石桥"与新闻所述相符,故确定答案为B.
【干扰项排除】A项"满足游客的好奇心。是对新闻信息的曲解,新闻中说的是1969年关闭瀑布时,人':出干对自然的好奇心,想看看瀑布的河底到底是什么,与本次关闭并无关系,可排除。C项"允许游客参观山羊岛"及D项"改善该州的公用服务"属于石桥的作用,并不是关闭瀑布的原因,故排除。

2. What did people find when Niagara Falls were shut off in1969?
【D】【解析】本题问的是1969年关闭尼亚加拉大瀑布时人们有何发现。根据新闻可知,人们在瀑布河底发现数百万个硬币。D项"河底有数百万个硬币"与录音相符,故确定答案为D.
【干扰项排除】A项"数不尽的树枝"、B项"一些骨头"及C项"许多失事的船只。均未在新闻中提及,故排除。



News Report Two


The Tunisian government said Monday that 45 people have been killed after gunmen attacked a town near the border with Libya.


The Interior and Defense ministries said that [3] the Tunisian government has closed its two border crossings with Libya because of the attack.The Tunisian military has sent reinforcements and helicopters to the area, and authorities have been hunting several attackers who were still at large. The violence came amid increasing international concern: about Islamic State extremists in Libya. Officials of the Tunisian government are especially worried after dozens of tourists were killed in the attacks in Tunisia last year.

Defense Minister Farhat Horchani said last week that [4] German and American security experts were expected to come to help Tunisia devise a new electronic video supervision system on its border with Libya. Tunisia was targeted last year by three attacks that left 70 people dead and were claimed by Islamic State.

【听前预测】预览两道题各选项,由选项中出现的Libya,Tunisia,border crossings,terrorist attack和security等词可以推测,新闻内容与突尼斯和利比亚边境发生的恐怖袭击有关。


3. What did the Tunisian government do after the gunmen’s attack?
[C]【解析】本题问的是袭击发生后,突尼斯政府采取的措施。根据新闻可知,内政部及国防部称在袭击发生后,突尼斯政府已经关闭了两个与利比亚交界的边境通道。C项"关闭了两个与利比亚交界的边境通道"与新闻所述相符,故确定答案为C。
【干扰项排除】A项"中止与利比亚的外交关系"在录音并未提及,应排除;B项"敦促游客立即撤离突尼斯"及D项"发动对伊斯兰国的猛烈攻击"是利用新闻原词tourists, Islamic State捏造的干扰选项,均与录音不符。


4. What were German and American security experts expected to do in Tunisia?

[D]【解析】本题问的是预计德国和美国的安全专家会在突尼斯采取什么措施。根据录音,德国及美国的安全专家预计会帮助突尼斯设计一个新的电子录像监控系统,安放在与利比亚交界的边境上。D项"设计一个监控系统安放在突尼斯与利比亚交界的边境上"与新闻所述相符,故为答案。【干扰项排除】A项"建议突尼斯公民如何采取安全预防措施"、B项"追踪造成恐怖袭击的有关组织"及C项"为突尼斯政府训练合格的安保人员"在新闻中均无依据,故排除。



News Report Three


[5]Three university students in Santiago, Chile, have developed a plant-powered device to charge their mobile phones.


[6] The three engineering students got the idea for the device while sitting in their schools courtyard. Their invention is a small biological circuit they call E-Kaia. [7] It captures the energy which plants produce during photosynthesis— a process of converting sunlight into energy. A plant uses only a small part of the energy produced by that process. The rest goes into the soil. E-Kaia collects that energy. The device plugs into the ground and then into a mobile phone. The E-Kaia solved two problems for the engineering students. They needed an idea for a class project. They also needed an outlet to plug in their phones.


One of the student inventors, Camila Rupcich, says the device changes the energy released from the plant into low-level power to charge phones. The E-Kaia is able to fully recharge a mobile phone in less than two hours.


5. What did the three university students invent?
[C]【解析】本题问的是三名大学生的发明是什么。新闻开头提到,二名来自智利圣地亚哥的大学生开发出一种利用植物释放能量来为手机充电的设备。C项"一种利用植物能量的手机充电设备"与新闻所述相符,故为答案。
【干扰项排除】A项"一种环保电池"、B项"一种节能手机"及D项"一种帮助植物吸收阳光的设备"均未在新闻中提及,故排除。
6. When did they get the idea for the invention?
[A]【解析】本题问的是三名学生何时产生发明该充电设备的想法。根据新闻内容可知,这三名工程专业学生是坐在学校院子里时萌生这一想法的。A项"坐在学校院子里时"符合新闻所述,故确定答案为A.
【干扰项排除】B项"在玩手机游戏时"、C项"在做教学题时"及D项"在做化学实验时"均未在新闻中提及,故排除。
7. What does the speaker say about the invention?
[D]【解析】本题问的是对于该发明,讲话者提到了什么。根据新闻内容可知,该设备可收集植物光合作用产生的能量。D项"该设备收集植物释放的能量"与新闻相符,故为答案。
【干扰项排除】A项"该设备提高了手机的应用"、C项"该设备改善了手机的接收能力"在新闻中均未提及,应排除;B项"该设备加快了光合作用的过程"是利用新闻原词photosynthesis制造的干扰,但新闻中提到的是植物的光合作用是一个将阳光转化为能量的过程,故排除。





长对话

Conversation 1

 
M: Good morning. What can I do for you?
W: Good morning. Could I talk to Jeffry Harding please?
M: Speaking.
W: Hello, Jeff. It’s Helen. [8]I got your message on the answering machine. What’s the problem?
M: Oh, Helen. Well, it’s the Grimsby plant again, I’m afraid. The robots on Line 3 have gone wrong. And the line is at a standstill.
W: Can't you replace them with the stand-ins?
M: I’m afraid not. The stand-ins are already in use on line 6. And the ones from Line 6 are being serviced.
W: When did this happen, Jeff?
M: Well, they’ve been making a low continuous sound for a day or two. [9]But they finally went dead at 2:30 this afternoon.
W: I see. What did you do? Have you tried the whole plant?
M: Not yet, Helen. [10]I thought I’d better get your OK first.
W: OK. Get on the phone to Tom, and try to get their stand-ins over tonight. We have to be back at full capacity tomorrow morning. Is it a major job to repair our robots?
M: About a week. That’s what the maintenance engineer says.
W: Right. Well, if you can get the ones from Hall, please ask Tom to inform Sheffield that he may need their stand-ins in case of emergency during the next week.
M: OK. Thank you very much, Helen.
W: You are most welcome.
M: [11] Sorry to spoil your day off.
W: It doesn’t matter.


8. Whatdidthemandobeforethetelephone conversation?

[B]【解析】题目问男士在电话通话前做了什么。对话中,女士提到,她在电话答录机上听到了男士发来的消息,并问男士出了什么问题、由此可以得知,男士在电话通话前给女士打了电话,并给她留了口讯,B项与录音相符,故为答案。
【干扰项排除】A项"他参观TGrimsby工厂的车间"中的visited录音并未提到,可排除C项"他用备明机器人替换了有生产线",录音只提到3号生产线的机器人出现问题,并非所有生产线都出现了问题,所以alllines与录音不符,录音中男士提到,维修工人说修好机器人需要一同时间,但这并不能推断出,是男士叫了技术工人去修理损坏的生产线,故排除D项。


9. Whatdoesthemansayaboutline3inthe Grimsbyplant?

[C]【解析】题目问关于Grimsby丁.厂的3号生产线,男士说了什么。录音中,男士提到,3号生产线的机器人发出低沉连续的声音已经有一两天了,在今天下午2:30的时候,这些机器人不运转了(went dead),C项的stoppedworkingcompletely是录音中wentdead的同义改写,故C为答案,【干扰项排除】①四个选项都是以It作为主语,结合关键productionline, assembles, stopped working可预测本题可能跟生产线有关。②A"它是最先进的生产线"中的themost modern录音并未提及;B"它组装超级智能机器人"在录音中并无依据,可排除。D"它很快会被更新"中的upgraded在录音中并未提及,可排除。


10. What is the man’s purpose in calling the woman?
[A] 【解析】题目问男士打电话给女士的目的。录音中,男士提到,他认为自己应该先得到女士的许可(I thought I’d betterget your OK first),由此可知,男士打电话的目的是寻求女士的许可(to seek her permission),故A为答案。
【干扰项排除】①选项都为不定式结构,因此推测本题可能问目的、计划等,@B项"下订单购买机器人。、C项"请求女士马上回来"及D项"询问Tom的电话号码"均未在录音中提及,故排除,


11. Where is the woman at the time of the conversation?
[B]【解析】题目问,对话时女士在何处。录音结尾处,男士提到,很抱歉打扰女士的休假。由此可知对话时,女士在休假,B中的关键词day off是录音原词复现,故答案为B.


【干扰项排除】①四个选项都是女士的相关情况,结合出题顺序规律,因此应留意结尾处提及的女士的情况。四A项的"on duty"上班。与录音的day off"休假"刚好相反,可排除、录音中只提到女士在休假,并未提及是sick leave"病假",排除C。D项"她在国外出差"无录音依据,也排除。




Conversation 2

W: This is Kerry Burke from New York Daily News. I’m speaking to Delroy Simmonds, an unemployed Brooklyn man who missed a job interview Tuesday for the best of reasons: [12] He was saving the life of a 9-month-old boy who was blown into the path of an oncoming subway train by a high wind.
M: Everybody is making me out to be some sort of superhero. I’m just an ordinary person, and a father of two. Anybody in that situation would have done what I did.
W: You were going to an interview, when the incident occurred, right?
M: Yes. I was on my way to apply for a maintenance position. [l3] I’ve been looking for a job for a year and more.I’m looking for something to support my family.
W: Tell us what happened at the station.
M: [l4] There was a strong wind. It had to be 30 to 40 miles an hour.Therewas a womanwith fourkids. One was in a pushchair. The wind blew the baby ontothe tracks.
W: Witnesses said people were looking on in horror [15] as the child’s mother, identified by sources as Maria Zamara, stood frozen in shock. In the distance, people could see the train rounding a bend, headed into the station. I guess you were not aware of any of these, right?
M: No. I just jumped down and grabbed the baby. The train was coming around the comer as I lifted the baby from the tracks. I really wasn’t thinking.
W: What an amazing story. Thank you very much.


12. What did Kerry Burke from New York Daily News say about the man?
[A]【解析】题目问,关于男士,女士说了什么。录音开头处,女士提到,男士救了一位几个月大的小男孩的性命。A"他救了一位小男孩的性命"与录音相符,故答案选A.


【干扰项排除】①四个选项的主语都是He,因此可推断本题问男士的情况。②B"他想成为一位超级英雄"与录音男士提到的"我只是一位普通人" (I’m just an ordinary person)不符,可排除。C的train crash"火车相撞"在录音中并未提到,可排除。男士是施救者,不是目击者(witness),因此D也不正确。


13. What do we learn about the man from the conversation?
[B]【解析】题目问我们可从对话中得知男士的什么情况。录音中段,男士提到,他找工作找了一年多了,由此可知,男士是处于失业状态,B"男士目前失业"与录音相符。
【干扰项排除】①四个选项的主语还是He,因此本题仍与男士的情况有关,应留意相关的内容。②A"他有一位九个月大的儿子",录音提到的是他救了一位九个月大的小男孩。男士确实有两个小孩,但并未提及年龄性别,因此A排除。C"他喜欢该采访",录音并未提及相关内容,故排除C。D"他坐地铁上下班",录音提及男士处于失业状态、因此不可能坐地铁上下班,故排除D。


14. What caused the incident?
[c]【解析】题目问是什么导致了该事件。录音中,女士问发生了什么,男士回答,有一股时速达30到40英里的强风把小男孩吹到了轨道上,由此可见,是强风造成了该事件,故选C。
【干扰项排除】A项的rock"岩石"在录音中并未提及,可首先排除。录音中只提到一位孩子在推车中,但并未提到该推车摆放位置不对,故B项不能选。录音并未提到car"汽车",因此D项"一辆超速的汽车"也不能选。


15. How did the mother react when the incident occurred?
[A]【解析】题目问事故发生时,母亲有何反应。录音提到,事故发生时,男孩的母亲惊吓得站在那里一动不动 (stood frozen in shock), A 项中的 motionless是录音frozen的同义表达,故选A.
【干扰项排除】①四个选项都以She作主语,结合选项关键词cried Bitterly, called the police, shouted for help可推断本题可能与某位女士在发生某事后的反应有关。②B项"她痛苦大哭"、C项"她马上报警"和D"她呼喊人们帮助她"在录音中均未提及,可排除。


 



短文听力

Passage One

  There’s one sound that gets a big reaction from kids on a hot day, the sound of an ice-cream truck. Maria McCartney has been in the mobile ice-cream business since 2005.


[16] “When I was a little girl, I saw an ice-cream truck and knew I wanted to have one someday,” McCartney said.
During the hot days of summer, Maria and her daughter drive an ice-cream truck through neighborhoods and parks in Billings. It’s not about making money for this former elementary school teacher. Rather, [17] she wants to preserve the tradition of the neighborhood ice-cream truck.


“Truly my favorite part is to see the kids jumping up and down and they just get so excited. It’s great to build a memory for them too. There’s not a lot f these ice-cream trucks around anymore. The parents come out bare foot and screaming, ready to buy ice-cream; they remember when they were kids and they saw a truck she said. While the treats may be ice cold, Maria has a warm heart for little faces. [18] Her truck features a donation bucket for kids who don’t have money for ice-cream.


“When there are three kids and only two of them have money, I always make sure the third one gets something because I can’t drive away and have that third one not have something,” she said.
16. What does the speaker say about Maria McCartney?
[D]【解析】题目问关于Maria McCartney,讲话者提到了什么。录音开头部分,McCartney说到,在她还是小女孩的时候,地就知道自己想要一辆冰激凌卡车,D与录音相符,。
【干扰项排除】①选项都是以She为主语,结合ice-cream business, ice-cream truck等关键词可推测本题可能与某女士的冰激凌生意或冰激凌卡车有关。②A项"她继承了家族在比林斯的冰激凌生意"和C项"她创业做冰激凌生意是为了供女儿读书"在录音中均来提及,可排除。录音并未将她对冰激凌生意和对在小学教书的爱作对比,故也排除B,,


17. Why does Mania go into the mobile ice-cream business?
[A]【解析】题目问Maria进人流动冰激凌行业的原因,录音中段提到,Maria进入流动冰激凌行业是想保留街区冰激凌卡车的传统(preserve the tradition),并非为了赚钱,A与录音相符。
【干扰项排除】B项"为了让她女儿开心"、C项"帮助当地教育"在录音中并未提及、可排除,D项"为了多赚点钱“”、录音中提及Maria并不是为了赚钱,故D不对。


18. Why does Manta put a donation bucket in her truck?
[C]【解析】题目问Maria在她的冰激凌卡车上放一个捐赠桶的原因。录音提到,Maria的卡车上有个捐赠桶,为了让那些没钱的孩子也能吃上冰激凌,C与录音相符。,
【干扰项排除】①四个选项都是不定式,因此预测题目与目的或计划等相关。②录音中明确提到女士并不是为了赚钱,排除A项"为了扩张业务而筹钱“。”B项"为了让她的冰激凌卡车对孩子们有吸引力"和D项"为了教会孩子们互助的价值"均未在录音中提及,故排除。



Passage Two


We know we have to pay for what we get. If we buy food, we have to pay for it. If a doctor treats us, we know there will be a bill to pay. These are private bills. But there are also public bills to be paid. They are paid by the government. In turn we get the needed services.
We pay for these services through taxes. What would happen if everyone stopped paying taxes? The water supply would stop; the streets might not be cleaned; schools would be closed. We would not want to live in such a city. [20] The chief duty of every government is to protect persons and property. More than three-fourths of government expenses are used for this purpose. The next largest amount of public money goes to teach and train our citizens. Billions of dollars each year are spent on schools and libraries. Also, a large amount of public funds is spent on roads. Most of the needed funds is raised by taxes. The law orders us to pay taxes. We have no choice in the matter.
[21] Years ago the government made money by selling public lands. But most of the best public lands have now been sold. There are still some public lands that contain oil, coal and other natural resources. They could be sold, but we want to save them for future years. So, we all must pay our share for the services that make our lives comfortable.


19. What does the speaker mainly talk about?
[A]【解析】本题为主旨题。录音开篇便以买食物和享受医疗服务,需要花钱来引出主题——我们需要交税以得到所需的公共服务;中间部分提到不交税的后果,以及税金带给我们哪些服务,录音结尾部分提及,我们所有人必须交税,以让我们的生活更舒适。由此可见,这篇小短文主要是交税的理由,故选A,,
【干扰项排除】B项"钱能买到的各种服务。只是开篇部分提到的内容,不足以概括全文。C项"普通市民的各种负担"和D项"金钱在现代社会的作用"在录音中均来提及,可排除。


20. What is most of the government money used for?
[C]【解析】题目问政府大部分的钱用于什么地方。录音中段提到,政府的主要职责是保护人民和财产,政府超过3/4的钱用于此目的。C项"保护人民生命和财产"与录音相符。题干中的most与录音中More than three-fourths一致.
【干扰项排除】A项"教育和培训市民",录音提到,耗费公共资金第二多(The next largest amount)的是教育和培训市民,但是考虑到"保护人民生命和财产"占了3/4,因此用于"教育和培训市民"的资金属于其余1/4公共资金的部分,与题目的most不符,可排除。B项"改善交通"和D项"兴建医院和公共图书馆"均未耗费政府大部分紫金,故也排除。


21. How did the government raise money to pay publicbills in the past?
[B]【解析】题目问政府过去如何筹钱来支付公共费用。录音结尾部分提到,数年前,政府通过出售国有土地来筹钱,因此B项"通过出售国有土地"为正确答案。
【干扰项排除】①选项均为"By+动名词短语",因此推测本题问的是方式。②A项"通过募捐"和C项"通过发售国债"在录音中均未提及,可排除。D项"通过开采自然资源",录音结尾提到,尽管这些富含资源的土地可以出售,但是我们需为未来节省这些资源,可见政府过去并不是通过开采自然资源来筹款,故排除D。
 


  Passage Three

  

   [25] Did you know that, besides larger places like France and Germany, Europe is home to several extremely tiny countries?One of these countries contains less than a square mile of land. Another is surrounded on all sides by Italy. Yet each is an independent land, with its own government, trade, and customs.
One of the best known of these small countries is Monaco. [22] It is situated on the Mediterranean Sea and surrounded by France on three sides.[23] Monaco became familiar to Americans when Prince Rainier, married the American actress Grace Kelly. Rainier’s family has ruled Monaco almost continuously since 1297. The land has been independent for overthree hundred years.


Andorra,with an area of some 200 square miles, is considerably larger than Monaco. This country is located in the Pyrenees Mountains, with France on one side and Spainon the other. Potatoes and tobacco are grown in Andorra's steep mountain valleys. [24] One of the products it exports is clothing. Andorra is also knownfor its excellent skiing locations.


Withinthe Alps in Central Europe is Liechtenstein, a tiny country of about 30,000 people who speak mostly German. Liechtenstein uses the same money as itsneighbor Switzerland, but it has been an independent country since the 1860s.Taxes are low; so many businesses have their headquarters here. The countrymakes and exports a lot of machinery.


Other small, independent states in Europe are San Marino and Luxembourg. Each ofthese has unique qualities as well.
22. What does the speaker say about Monaco?
[D]【解析】题目问关于摩纳哥,讲话者提到了什么。录音提到,摩纳哥位于地中海岸,三面被法国包围,D"它三面被法国包围"与录音相符,故选D
【干扰项排除】位干欧洲大陆中心的是列支敦士登,据此排除A。录音中并未提到tourism"旅游业",故B项"它很依赖作为其主要收入来源的旅游业"也排除录。录音开头提到,有的国家面积不足一平方英里,但并未指明是摩纳哥,故C也不能选。


23. Why did Monaco become familiar to Americansaccording to the speaker?
[B]【解析】题目问美国人别摩纳哥变得熟悉的原因。录音提到,美国人对摩纳哥变得熟悉是由于其统治者雷尼尔亲王娶了美国女演员格蕾丝·凯利,B项与录音相符,故为答案。【干扰项排除】A项"它的美景常为美国媒体提及"、C项"这是许多美国电影的拍摄地"和D项"这是美国人喜欢去旅游的一个地方"均未提及,故都排除。


24. WhatisoneoftheproductsAndorraexports?

[D]【解析】题目问安道尔的一种出口产品是什么。录音中段提到,衣服是安道尔的一种出口产品,故选D.
【干扰项排除】录音提到,在安道尔种植了A"烟草"和B"土豆",但并未提及这两种产品是出口产品,故不能选。C"机器"是列支敦士登的出口产品,与安道尔无关,也不能选。


25. What does the speaker mainly talk about?
[C]【解析】题目问讲话者主要谈论了什么。录音开头便用问句引出欧洲有许多小国家的话题,接着讲到了摩纳哥、安道尔、列支敦士登,结尾提到了圣马力诺
和卢森堡等其他独立小国家。由此可见,讲话者主要谈论的是C"欧洲的小国家"。
【干扰项排除】A项"欧洲历史"。、B项"欧洲地理"和D项"欧洲旅游景点"均不是短文主要谈论的,可排除。

















END





Copyright © 英语培训费用交流组@2017